Podczas imprez na świeżym powietrzy dania i przekąski na ciepło wcale nie muszą być serwowane z bemarów. O wiele lepszym rozwiązaniem jest tradycyjny grill. Catering grillowy staje się coraz popularniejszy. Firma cateringowa może skorzystać z grilla zainstalowanego w ogrodzie klienta albo na terenie, na którym odbywa się event, ale może także dostarczyć własne urządzenia. Dania na grill przygotowywane są i doprawiane nieco wcześnie, żeby miały czas dobrze wchłonąć smaki i zapachy przypraw, a potem na bieżąco pieczone na życzenie każdego z gości.

Catering grillowy sprawdza się także na dużych imprezach plenerowych, stanowiąc wygodną alternatywę dla budek czy automatów ze słodyczami i napojami. Dania z grilla przygotowywane zarówno na duże, jak i mniejsze imprezy są bardzo różnorodne: od tradycyjnych kiełbasek, kaszanek, przez świeże mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, po wszelkiego rodzaju szaszłyki – także warzywne. Bez grilla nie obejdzie się żaden piknik ani towarzyskie spotkanie na działce.